Schimmel op muur

Schimmel in uw woning is zowel voor uw gezondheid als voor de staat van uw huis vervelend en nadelig.

Vocht en schimmel in huis

Schimmel in huis kan meerdere oorzaken hebben:

  • Condensatievocht;
    Schimmel in huis kan ontstaan door condensatievocht. De muren worden vochtig, hier kan zich eenvoudig schimmel ontwikkelen. Condensatievocht ontstaat door bijvoorbeeld koken, wasdrogen en douchen. Als het vocht niet voldoende wordt afgevoerd, ontstaat er schimmel op de binnenmuur.
  • Gebrek aan ventilatie;
    Om schimmel te voorkomen, moet het vocht in huis worden afgevoerd. Bij teveel vocht ontstaat schimmel in de woning. Dit kunt u voorkomen door bijvoorbeeld andere ventilatoren te plaatsen, de beglazing van uw woning aan te passen of roosters boven de ramen te plaatsen.
  • Optrekkend vocht/opstijgend vocht.
    Als u last heeft van schimmel door optrekkend vocht, ook wel opstijgend vocht genoemd, kunt u dit niet zelf oplossen. Voor dit soort vocht en schimmel heeft u een professionele behandeling nodig om optrekkend vocht te bestrijden.

Schimmel in huis gevolgen gezondheid

Vocht in huis kan een probleem voor uw gezondheid vormen wanneer het leidt tot schimmel op de muur.

Zwarte schimmel in huis kunt u herkennen aan kleine zwarte puntjes. Het kan leiden tot gezondheidsklachten, dus het is verstandig om de oorzaak van zwarte schimmel op uw muur aan te pakken. Zwarte schimmel kan giftige stoffen (mycotoxinen) produceren, in hoge concentraties zijn deze stoffen zeer gevaarlijk. Meestal leiden lagere concentraties tot milde klachten als niezen, geïrriteerde ogen, huiduitslag of misselijkheid.

Witte schimmel op uw muur komt minder vaak voor dan zwarte schimmel in huis. Witte schimmel is minder gevaarlijk voor de gezondheid, maar kan alsnog voor allergische reacties en andere ongemakken zorgen.

Zoals u leest, kan vocht in huis maar beter bestreden worden, dit zal zowel uw gezondheid als de staat van uw huis goed doen. Neem contact met ons op voor meer informatie over optrekkend vocht behandelen.